Sunday, May 29, 2011

Prema navikama

Odmor od istorije LXXXIII deo
Publikovano u Beogradu, BIGZ 1993, Copyright © Borislav Pekić.

PREMA NAVIKAMA PONOĆNIH DUHOVA I JUTARNJIH PETLOVA
(Govor održan na Studiju B, pred parlamentarne izbore u Rakovici 1991)

Kao jedan od inicijatora osnivanja Demokratske stranke, prve legalne građanske partije u Srbiji posle 1945. i nasilne likvidacije višestranačkog života u zemlji, izražavam žaljenje što do njene televizijske promocije nije došlo mnogo ranije, bar istovremeno s hroničnim i iscrpljujućim predstavljanjem i onako svudaprisutne vladajuče Socijalističke partije, tim pre što je ova i ovakva Demokratska stranka osnovana pre ove i ovakve Socijalističke.

05trinit

Kada je Demokratska stranka osnivana, Socijalistička je još uvek bila komunistička, još uvek odana svojoj marksističkoj predistoriji, svojoj realsocijalističkoj ideologiji i svojoj nedemokratskoj političkoj praksi.

Verujem da je, bez obzira na novo kvazireformističko ime i pseudodemokratsku obrazinu, po duhu, ciljevima i metodama, a iznad svega po ljudima koji je vode, ona to, na žalost, i danas. A ako je to ma i u jednom od ovih aspekata, u duhu, ciljevima, metodama ili ljudima, njenoj se budućnosti ne može pokloniti poverenje, svo, uostalom, već potrošeno u njenoj prošlosti.

Demokratska stranka jeste i biće ubedljiva građanska alternativa promašenoj socijalističkoj istoriji, s kojom budućnost nismo imali.

Demokratska stranka jeste i biće naša legitimna ulaznica za Evropu, bez koje budućnosti nemamo. Jeste i biće garant nacionalnog preporoda, bez koga nam nikakva budućnost i ne treba.

Ona jeste i biće ne samo ubedljiva mogućnost da se Srbija izvuče iz nacionalne, političke, ekonomske, društvene i moralne krize, već da demokratske promene u Srbiji svet najzad primi ozbiljno i najzad ozbiljno potpomogne.

Uslov za to su tajni, slobodni, časni izbori za sva predstavnička tela, ispunjenje, dakle, svih onih zahteva s kojima je Demokratska stranka, zajedno s ostalim strankama opozicije, počela svoj obnovljeni javni politički život.

Ali, slobodnih i časnih izbora bez poštene i ravnopravne kampanje ne može biti. Zato zahvaljujem domaćinu što je, bar ovom prilikom, televizijsko vreme prepušteno opoziciji podesio prema navikama našeg biračkog tela a ne, kao do sada, prema navikama ponoćnih duhova i jutarnjih petlova.

No comments: