Monday, March 28, 2011

Stroga hijerarhija

Odmor od istorije XXXII deo
Publikovano u Beogradu, BIGZ 1993, Copyright © Borislav Pekić.

Stroga hijerarhija funkcija i njihova pristupačnost samo određenom sloju građana

Socijalistička je sloboda —- proglašena najvišom dostupnom čoveku — kombinovana od neprimenljivih načela (uz ona koja se ne primenjuju), izvanrednog broja ograničenja koja na minimum svode primenjene i sveopšte kontrole tog “oslobađajućeg” procesa.

Kada bi se idealna sloboda dala prikazati u formi građevine, ova bi morala imati što manje zidova, što šire prozore, nijedna vrata zabravljena, najbrže komunikacije iz prostorije u prostoriju i slobodna, voluminozna dvorišta. U građevini socijalističke slobode zidovi su debeli i neprobojni, pro- zori uski i zaštićeni rešetkama, sva vrata uvek zaključana, komunikacije lavirintske, duge, zamršene i zamračene, a dvorišta tesna i neprohodna.

0816grec

Socijalistička sloboda arhitektonski liči na zatvor.
U idealnoj slobodi sve su funkcije pristupačne svima i prvi je kriterijum sposobnost da se valjano obavljaju. (Drugi je sreća, a o trećem nećemo.)

U socijalističkoj slobodi, pripadnost vladajućoj partiji i njenoj oligarhiji, uz praktičnu odanost njenim ciljevima, zamenjuje sve druge kriterijume. One su, sposobnosti recimo, ponekad dobro došle, ako postoje, a ponekad i nisu. (Sposobnost u društvu zasnovanom na nesposobnostima nije vrlina.)

Ali obavezne nisu nikad. Na robiji, takođe, jedina robijaška sposobnost koja se ceni, odanost upravama (zvaničnoj i nezvaničnoj) zamenjuje sve druge i možda bolje kriterijume. Funkcije su pristupačne samo ljudima koji ovu odanost mogu praktično dokazati. Razlika je jedino u tome što je u zatvoru hijerarhija dvostruka, zatvorenička i policijska, a na socijalističkoj slobodi samo je jedna, partijska, a policijska je tek pomoćna.

Ako vas ikad budu upoznali s vanpartijcem koji je, posle prestanka dosadne potrebe da pred svetom igramo normalnu zajednicu, igrao bilo koju ulogu u funkcionisanju zemlje, republike, okruga, grada, kvarta, ulice, bilo čega, odmah mu uzmite ime.

Ako se usteže, nagovorite ga da vam ga poveri, jer sad, možda, za to nije raspoložen. Trebaće istoriji ovog naroda kao izuzetak, bez koga ni u pravilo da su sve komunisti držali, da komunisti sve drže, i da sve misle držati, ne bi niko poverovao.

2 comments:

Anonymous said...

"Stroga hijerarhija"

"Socijalistička je sloboda —- proglašena najvišom dostupnom čoveku — kombinovana od neprimenljivih načela (uz ona koja se ne primenjuju), izvanrednog broja ograničenja koja na minimum svode primenjene i sveopšte kontrole tog “oslobađajućeg” procesa."

Слобода је данас, прогнана реч. Тада се употребљавала у историјском контексту борбе за "ослобођење", данас и не постоји. Неки је политичари у погрдном контексту употребљавају.

"U socijalističkoj slobodi, pripadnost vladajućoj partiji i njenoj oligarhiji, uz praktičnu odanost njenim ciljevima, zamenjuje sve druge kriterijume."
"Funkcije su pristupačne samo ljudima koji ovu odanost mogu praktično dokazati."
Тако је то и данас, шта нам толико партија вреди, када све једна на другу подсећају? Такмиче се, у овим наводима, у овим негативним описима, и говоре за себе да су демократе, да су решење за наше проблеме, и поред тога што већину саме производе.

"Trebaće istoriji ovog naroda kao izuzetak, bez koga ni u pravilo da su sve komunisti držali, da komunisti sve drže, i da sve misle držati, ne bi niko poverovao."
Ни данас не верују. Невероватно је то. Довољан је тај изузетак, па да на сва звона разгласе како се припадност не захтева. Послушност.

СТРОГА ПАРТИЈСКА ДИСЦИПЛИНА

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dragi Srđane,
Pamćenje naroda je dugo, pa se i mišljenja i navike sporo menjaju. No treba na tome raditi. Prosto stalno govoriti o tom problemu.
Srdačan pozdrav.