Friday, February 04, 2011

SREĆAN ROĐENDAN DRAGI BORISLAVE!

SREĆAN ROĐENDAN DRAGI BORISLAVE!

Na današnji dan se pre 81. godinu rodio se Borislav Pekić. Baš se pogodilo da na ovaj njegov dan bude objavljeno u Politici da će najpoznatije Pekićeve romane izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda da objavi tokom naredne tri godine. Ove godine će biti objavljeno Besnilo, roman koji pripada londonskom opusu stvaralaštva Borislava Pekića, zatim Atlantida (epos), pa antropološki roman 1999, zatim Kako upokojiti vampira, Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana, Odbrana i poslednji dani, Novi Jerusalim, i tako dalje.
Da li može da postoji lepši poklon na ovaj njegov dan?

3 comments:

Gundjalo said...

Cijenjena gospodjo Ljiljana,Vama sam prosle godine poslao ovaj tekst,a,nadam se uz vaše odobrenje,poslao bih ga i ove,zbog novih posjetioca bloga:

4.II 2010.
Na danasnji dan, prije 80 godina, rodjen je Borislav Pekic, jedan od najznacajnijih ( a po mom misljenju i najbolji) pisaca XX vijeka na juznoslovenskim podrucjima. I dok bi svaka normalna drzava bila srecna da oboljezi da je takav pisac imao bilo kakve veze sa njom, Crna Gora, zemlja Pekicevog porijekla, rodjenja i jednog dijela zivota ne oglasava se.Informacija ce se mozda provuci na kakvom „vremeplovu“ pred Dnevnik i to je to.
Pekic je pisac sa nevjerovatno obimnim, raznovrsnim i kvalitetnim opusom.Najpoznatiji je kao romanopisac.Medjutim, njegove radio-drame godinama su emitovane po evropskim radio stanicama.Scenarija za TV drame cesto su ekranizovan, a velikog uspjeha imao je i kao pisac scenarija za filmove koji su, nerijetko, bili nagradjivani.Jedno vrijeme, za Londonskog zivota, imao je i svoju emisiju na BBC-u.Izuzetno je uticajan na generaciju pisaca koja stvara od 1990. na ovamo.Prvedodjen je i objavljivan na mnogo stranih jezike. Autor je i “Zlatnog runa“, djela koje ne zelim da sputam bilo kakvim knjizevnim klasifikacijama.Ko je citao bice mu jasno o cemu pricam.
Tek poslije njegove smrti Srbija je postala svjesna njegovog znacaja, pa danas imaju skole i nagrade sa njegovim imenom, cesto je citiran, a njegov uticaj mladji pisci sa ponosom isticu. Mi, ni poslije skoro dvije decenije od Pekiceve smrti, nismo prepoznali njegov znacaj i njegovo mjesto u Crnogorskoj kulturi. A to je velika steta. No, za Pekica je potrebna zestoka citalacka i intelektualna kondicija.A mi smo, sa tom kondicijom, malo tanki.

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dragi Gunđalo,
Baš je lepo što ste poslali ovaj tekst da se ljudi koji su ga čitali podsete, a novi posetioci bloga da ga pročitaju. Veliko Vam hvala na lepim rečima za Pekića. Njegovo vreme tek dolazi.
Najsrdačniji pozdrav.

Ivica said...

Negde sam procitao Borhesove reci "Neka se drugi hvalisu stranicama koje su napisali, ja se gordim onima koje sam procitao". Imajuci to u vidu, izjavljujem sledece:

Posle procitanih

- Besnilo
- Odbrana i poslednji dani
- Kako upokojiti vampira
- Novi Jerusalim
- Hodocasce Arsenija Njegovana
- Zlatno runo
- Godine koje su pojeli skakavci
- Skinuto sa trake
- Eseji
- Izabrana pisma iz tudjine
- Sentimentalna povest britanskog carstva
- 1999
- Korespondencija kao zivot

citalacki izbor mi je znatno suzen, jer je ovim delima moj knjizevni ukus apgrejdovan na znatno visi nivo... Koliko god razumeo i postovao razlicitost ukusa po svim pitanjima, ovde moram napraviti presedan :)