Saturday, October 23, 2010

Odlomak dnevnika IX deo

Odlomak iz Dnevnika Borislava Pekića IX deo

Utorak, 2. januar 1984. godine.

Pisac kao antagonist.
Mi nemamo pisce koji bi kao Džordž Orvel pošteno i otvoreno pisali o svom narodu. Džordž Orvel, a i mnogi drugi Englezi, a da nisu tek Irci, koji kao Šo govore engleskim jezikom, samo da bi Engleze ismejali, njegovih 76 ogleda pod zajedničkim naslovom "As I Please" u socijalističkom "Tribune", uzor su kritičke žurnalistike. Nemamo ih bar danas.

200276366-001Nekada smo ih imali - Krležu. Premda, istini za volju, ovaj je više bio zainteresovan za klasne osebujnosti hrvatske buržoazije, nego za hrvatske nacionalne osobine i "modele etničke" i etičke.

Tu i tamo, neizbežno je morao pisati o svim Hrvatima, pa ih sve i povrediti. Leva književnost gledana u celini nije bila zainteresovana za narod, jer se on, izvan realnih klasa, javljao za nju kao idealistička apstrakcija, u najboljem slučaju kao izmišljotina buržoaske propagande u cilju maskiranja eksploatacije.

On je, kao i komunisti, koji su se na narod najviše pozivali, a nisu ga videli kao Celinu, pa narodne osobine nisu za njih mogle ni postojati.

Ukratko, oni su videli srpsko seljaštvo, srpsku radničku klasu, ukoliko je postojala, i srpsku buržoaziju, ali srpski narod nisu videli. I Orvel, naravno kao levičar, premda ne i marksist, često polazi od klasnih razlika, ali preko njih stiže i do nekih opštih osobina rase.

Mi Srbi nikad nismo imali jednog Krležu, pa ni Orvela, Mana, Kestlera, Sartra, Solženjicina, i to se oseća u ravnodušnosti naših pisaca i njihovih dela prema najbolnijim traumama i zagonetkama vremena. A i oni koji misle da se njima bave, klize po površini, po političkom prividu (refleksiji) tih trauma i tih zagonetki.

Savremeni srpski pisci još traže svoje čitaoce, a tada je taj posao nespojiv sa njegovim - vređanjem. Kad od nekog očekujete pažnju, nije mudro početi sa time što ćete mu reći šta vam se sve na njemu ne dopada.

Tek kad pisci u narodu prestanu gledati samo čitaoce od kojih se živi i kome treba neprestano antišambrirati, dobiće šansu da o svom narodu kažu i neku neprijatnu istinu.

No comments: