Friday, August 20, 2010

Držanje u škripcu

Držanje u škripcu pomoću naklonosti
Publikovano u Odabrana dela Borislava Pekića, knjiga 12, Tamo gde loze plaču, (str. 411-412) Beograd, Partizanska knjiga, 1984, © Borislav Pekić.

Prijateljstvo ima dvostruki radijus. Prvi je određen našim davanjem, drugi primanjem. Prvi odmerava naš altruizam, drugi – egoizam. Nijedno ne može živeti samo od "ulaza" ili "izlaza" ...

Smisao svakog prijateljstva neprestano se menja, ali, najčešće, ono traje samo dok ga ima. Prekida se čak kad smisla još ima; nastavlja kad ga već odavno nema ...

Priroda prijateljstva određena je pre njegovim poreklom, nego njegovim tokom. Znam za neka – uključujući i moja – koja su ekskluzivno poreklom i održavana ...

chris14

Prijateljstva ne žive od razumevanja nego od tolerancije. Ona, koja se na razumevanje oslanjaju, nisu naročito trajna. Niko se ne može razumeti sasvim i sve vreme; češće, druge shvatamo delimično i retko; najčešće ljude uopšte ne shvatamo.

Moramo se, dakle, navići, da ih tolerišemo i kad ih ne razumemo. Tolerancija nije u odobravanju onoga što razumemo, ili u razumevanju onoga što odobravamo.

Ona je u toleranciji onoga što niti razumemo, niti odobravamo ...

Prijateljstvo je, ponekad, držanje u škripcu pomoću naklonosti. Ja i ( ), na primer, držimo jedan drugog u škripcu na taj način što se uzajamno ophodimo kao dobri prijatelji. Naše je prijateljstvo tek rafinirani oblik uzajamne antipatije. A ova, verovatno, aktivan nivo pasivnog straha što ga jedan od drugog osećamo. ...

4 comments:

Anonymous said...

Svaka cast! Straight to the point!

Gdjo Ljiljana, da li nedgje na netu mogu da se nadju neki audio snimci Vaseg supruga? Probala sam sve cega sam se sjetila, ali nista nisma nasla. A, kako sam obozavalac rijeci i djela Vaseg supruga, to bih voljela da mu cujem boju glasa (to upotpunjuje sliku o njemu).
Hvala puno i pozdrav!

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dragi Anonymous,
Nažalost za sada još nisam ništa stavila na net. Možda jednog dana. Imam sada tako mnogo posla oko pripreme novog izdanja svih neknjiževnih dela Pekićevih koja izlaze kod "Službenog glasnika", da ne mogu glavu da dignem. To je veliki projekat jer treba da ih bude 24. Svaka se veoma pažljivo priprema pa u saradnji sa mojom ćerkom Aleksandrom radim punom parom. Jedva stižem da svakog dana nešto stavim na blog.
Srdačan pozdrav i hvala na javljanju.

Anonymous said...

Gdjo Ljiljana,

radujem se svemu sto je Vas suprug napisao, a sto se jos nije naslo u stampi. Nadam se da cemo brzo imati zadovoljstvo da procitamo to sto pripremate.

Veliki pozdrav za Vas i Vasu cerku (moju imenjakinju, uzgred :) ).

PS. Blog je zaista dobar. Vas suprug je bio jedna izuzetna licnost (mada, naravno, to Vama ne moram da govorim)..

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dragi Anonymous,
Hvala Vam na lepim rečima. Svi se radujemo ovoj novoj prilici da se svi Pekićevi dnevnici pojave u javnosti. Nadam se da će tako i biti.
Srdačan pozdav.