Friday, July 03, 2009

Obrazlozenje zirija

Žiri za dodelu dve ravnopravne stipendije iz Fonda Borislav Pekić, u sastavu Ljiljana Pekić, Vladislava Gordić Petković, Predrag Palavestra, Gojko Božović i Mileta Prodanović, na sastanku održanom 24. juna 2009. godine odlučio je jednoglasno da književnu stipendiju Fonda Borislav Pekić za 2009. godinu dodeli:

Srđanu Vučiniću za sinopsis drame Nezajaz
Sonji Veselinović za sinopsis romana Krosfejd

Srđan Vučinić, filmski i književni kritičar, diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Već deceniju i po aktivno piše kritičke i esejističke tekstove o filmu i književnosti za dnevne listove i renomirane književne časopise, autor je više radio-drama, a objavio je knjigu eseja i kritika Kraljevstva i izgnanstva (2002). U štampi mu je knjiga eseja o filmu i književnosti Rađanje kentaura.

Predočeni sinopsis drame Nezajaz najavljuje pozorišno ostvarenje koje je po mešavini groteske i parabole na tragu dramske poetike Borislava Pekića. Vučinićeva drama oslanja se na tradiciju bajki i mitova, koju povezuje sa aktuelnim pitanjima moderne civilizacije i sa uznemirujućom svesti o njenom ekološkom nestanku.

Pozajmljujući naslov iz prevodilačke riznice Stanislava Vinavera i fiktivnog sveta Fransoa Rablea, Vučinić ispisuje dramu čiji će spoj komičnog i užasavajućeg predočiti atmosferu kataklizme u kojoj živi savremeni svet.

Sonja Veselinović, asistentkinja na odseku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, književna teoretičarka i kritičarka, autorka je zapažene knjige poetske proze Poema preko. Magistrirala je sa tezom o poetici Ivana V. Lalića, bavi se naučnim radom i prevođenjem. Član je redakcije književnog časopisa Polja i laureat zaječarskog Festivala mladih pesnika za godinu 2007.

Sinopsis za roman Krosfejd najavljuje poetsku prozu inspirisanu motivima bajke i poetikom plesa, ali dominantno obeleženu muzičkim strukturiranjem jezičkog izraza, kao što ukazuje naslov; krosfejd, termin preuzet iz inženjeringa zvuka, postaje metafora za preplitanje i nadigravanje ženskih glasova.

Roman Sonje Veselinović ima ambiciju da problematizuje dvojstva i protivrečnosti unutar ličnosti i najavljuje nov pristup jednom od najstarijih književnih motiva – motivu dvojnika, ili "alter ega". Ovaj višeslojni jezički i stilski eksperiment je po svojoj hrabrosti i inovativnosti blizak poetici Borislava Pekića.

Žiri za dodelu stipendije "Borislav Pekić" doneo je odluku da ovogodišnju stipendiju dodeli Srđanu Vučiniću i Sonji Veselinović u uverenju da budući književni poduhvati dvoje autora zaslužuju poverenje, podršku i ohrabrenje.

2 comments:

Anonymous said...

Čestitam pobednicima, i nadam se da će rukopis nadmašiti sinopsis.
Saša Mladenovic

(published by Ljiljana Pekić) said...

Dragi Anonymous,
Ja sam uverena da ce krajnji rezultat biti izvanredan.
Srdacan pozdrav