Thursday, July 09, 2009

Lolita i Karamazovi

Dnevnik, sedelja, 9. oktobar 1983. godine.
Pisac „Lolite“ i pisac „Karamazovih“
(Povodom jednog ogleda Nabokova o Dostojevskom i „Književnosti“ 8/9 za 1983.)

Nabokov i Dostojevski. Čitam u „Književnosti“ 8/9 za 1983. godinu Nabokovljeve mrzovoljne misli o Dostojevskom.

10130004

Vratiću se na njih, ali dok čitam najpre sa zgražanjem, zatim otporom, pa besom, sbe dok preko otrežnjenja ne doazim do smeha, ne prezirnog, i taj stadijum je već prošao, već onog s kojim potpomažemo klovna u cirkusu, ne mogu dakle da se ne otresem jedne reči - Lolita.

Na pomen Dostojevskog kako kad, padaju mi na pamet Zli dusi, Karamazovi, Idiot, Zapisi iz mrtvog doma, Zločin i kazna, ,a ime Nabokov uvek samo Lolita.

Neka ovo posluži kao predujam jednom budućem komentaru ovih Nabokovljevih predavanja kao i jednom dodatku ovim mislima što ga je napravio Antoni Bardžes u „Obzerveru“.

3 comments:

Anonymous said...

Nabokovljeva jednostrana razmatranja o poetici Dostojevskog zaista deluju provokativno i uznemirujeuće što se vidi i u prilogu koji ste postavili.
Međutim, čini se da ovakvi stavovi Nabokova o Dostojevskom ipapk pomalo bacaju senku na sve ono izvanredno izrečeno u prilog poetike Tolstoja.
Hvala
Jelena

(published by Ljiljana Pekić) said...

Draga Jelena,
Mozda je Dostojevski bio za Nabokova pravi izazov, a sa Tolstojem mu je bilo lakse da izadje na kraj. Uostalom ne lezi svaki pisac svakome.
Pozdrav Ljiljana

Anonymous said...

Postovana Ljiljana Pekic,
Da li je Borislav Pekic napisao esej o Nabokovu/Dostojevskom koji je na neki nacin najavio u ovom dnevnickom zapisu?
Hvala,
Goce