Thursday, October 23, 2008

Dnevnik B. Pekić ze. deo

IZ NEOBJAVLJENIH DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA, 1955; izbor Ljiljane Pekić.
(zd. deo Ovde)

21. april 1955.

Dolazim do uverenja da je možda, volim.

22. april 1955.

Verovatno je volim

23. april 1955.

Volim.

W.Turner-Shipwreck

24. april 1955.

Čovek dobija utisak da je Francuska revolucija dala svetu jedino giljotinu, Napoleona i nekoliko galantno-duhovitih aforizama. (I to uglavnom ako ne pred giljotinom onda svakako pod njenom senkom.)

Simpatično je da je razmak između Robespjera i ešafoa bio jednak razmaku između njegove ruke i proglasa Otadžbini koja je u opasnosti, i pošto nije savladao prgvi morao je da prekorači drugi. Neko je zapazio da se on mogao spasti još u Konventu, da je pročitao spisak proskribovanih koga je držao kod sebe.

Ovako niko od narodnih predstavnika nije znao da li se nalazi, ili ne, na listi koja je obećavala brzinu i sigurnu smrt.

Smatram da je neizvesnost majka svake pobune. Izvestan teror je sigurniji od neizvesne slobode. da bi se otklonio povod za pobunu državnik ne mora – tamo gde može – da promeni svoje metode nego da ih samo brzo i nikako dvosmisleno primeni.

Ako su u pitanju sto ljudi da bi se život pedesetorice učinio izvesnim, potrebno je ubiti drugu pedesetoricu. Inače će svi smatrati da su u opasnosti.

Zahvaljujući komunistima mi smo izgubili svaki socijalni smisao. Sve ono što bi nas činilo samilosnim nekad, izaziva danas kod nas gnušanje i neprijateljstvo. Podvlačeći razliku koja nas od komunista deli mi smo se odvojili i od svakog humanizma, hotimičnim barijerama skepse i prezira.

Oni su nas posredno načinili zaista reakcionerima, u smislu koji je uobičajen. Pošto su to postigli, imaju prava da nas istrebe.

Hrabrost. Ima dokaza da je ona varvarska, jer je srećemo tamo gde odstupa mudrost i fine navike. Ona štiti tamo gde bezbednost nije zajemčena, pa pošto se pretpostavlja da je to slučaj sa primitivnim rasama, proglašuju je za primitivno svojstvo.

Pripisuju je urođenicima, ali urođenici nisu hrabri nego opaki, prebacuju je varvarima koji su pre mnogobrojni nego hrabri, dele je malouminima koji su samo nesmotreni, vide je kod naroda gde je prerušena u bes. Traže je tamo gde se hrabrost ne može naći.

Jer ona nije nešto suprotno mudrosti. Ona se protivi samo pameti. Ona je sama mudrost.

„Russia has two generals in whom she can confide – Generals January and February“.
(Nicholas I)
(Rusija ima dva generala u koje se može pouzdati – generale Januar i Februar.)

„Nicholas“ je umro tek 1855. godine, a već je ov unapređenje godišnjih doba u generale – zaštitnike majčice Rusije, postalo isuviše preslabo da je spase. Već 1942. ova je rečenica morala da glasi:

„Russia has two generals in whom she can confide – Generals “American arms” and Generals “Hitler’s Dummheit”.
(Rusija ima dva generala u koje se može pouzdati – generale „Američko oružje“ i generale „Hitlerovu glupost“.) (zf deo Ovde)

No comments: