Wednesday, October 15, 2008

Dnevnik B. Pekić za. deo

IZ NEOBJAVLJENIH DNEVNIKA BORISLAVA PEKIĆA, 1955; izbor Ljiljane Pekić.
(z. deo Ovde )

17. april 1955. (nastavak)

Psihološke, socijalne, ekonomske, etičke i filosofske komponenete koje su u ciklusu pravne istorije čovečanstva našle izraza te formirale običajne i krivične propise.

Projektuejem opus o Njegovan-Turjaškima. Dnevnik o njima, koji po ugledu na “Dnevnik kovača lažnog novca” ilustruje problem Njegovana, te predstavlja opitnu laboratoriju u kojoj se realnost proverava prema umetničkoj logici i odabiraju modeli za njegovu stilsku transpoziciju – ima već više stotina stranica.

_corbiere_lighthouse

(Očekujem iz Niškog KPD genealogiju koju sam radio u zatvoru 1950. godine i koja je bila zaplenjena od Uprave.)

S druge strane „Dosije broj III“ posvećen autentičnim dokumentima kao i izvacima iz njih naročito u vezi JUB-a i Jadransko podunavske banke, kao i materijal koji se odnosi na suđenje 1949, „deci Njegovan-Turjaških“ registrirano je pod pov. broj 527-49 u Okružnom sudu za Grad Beograd.

Čitav bi opus obuhvatao pored nekoliko eseja, uglavnom monografije, novele, romane i drame o Njegovan.Turjaškima.

U novelama i storijama koje sam nazvao „Anali o Njegovan.Turjaškima“ pokušao bih da opišem izvesne velike sate u životu nekih članova ove kuće po metodi koju sam, upravo u okviru „Anala“ upotrebio u „Trijumfu Antonija Njegovana“.

U monografijama pisanim na sažet i samo mestimice lirski obojen način istorijskih monografija Cvajg-a i Andre Moro-a, obuhvatio bih biografije nekoliko izuzetno interesantnih Njegovan-Turjaških.

(Ivan Njegovan, Georgije Golovan, Hristijan Turjaški, Jakov-Urlik Turjak, Evgenija i Teodora Njegovan, Hristina Georgija, etc.)

Osim nekoliko romana po tipu „Avantura pukovnika Emilijana Turjaškog“, „S one strane zida“, „Dnevnik jednog konfidenta“ (koji inače spada u egzistencijalističku tetralogiju pored „Blaženi život Davida Gnjide“, „Salupe i tornada“, „ON i JA“ i „Ovde razapni šator svoj Davide“) centralno mesto u opusu bi pripalo panorami „Sudovi lončarski Dosije pov. broj 527-49“.

Prvo se delo deli na tri trilogije. Prva „Njegovan-Turjaški“ („Hod kroz Aricisku šumu“, „Zlatna grana“, „Stražite, stražite, jer jaću doći“) bavi se tom moskopoljsko-grko-cincarskom porodicom kao i njihovim germansko-kranjskim i mađarsko-vojvođanskim rođacima Turjaškima i Golovanima za vreme njihovog zlatnog doba, po prilici od polovine XIX stoleća do pred I svetski rat.

Drugi deo („Neimar“, „Cvetni trg“, „Grobljanska ulica broj 61“) obuhvata stagnaciju kuće i prve simptome propadanja sve do 1941 godine pod zajedničkim naslovom „Cveće za mrtve“.

Treći pod naslovom „Ostrvljani“ („Arhipelag : Njegovan“, „Okean“, „Prognanici sa Ostrva“) opisao bih njihov definitivan slom u ratu, revoluciji i emigraciji sve do 1948. godine. Ova bi dakle hronika zahvatala vreme između dve revolucije, one od 1848. i one od 1948. godine.

U drugom delu opusa, koji bi tretirao sudbinu naše generacije koja se direktno i nepogrešivo nadovezuje na sudbinu Njegovana, a pod naslovom „Dosije pov. broj 527-49“ („Obdelavaj vrt svoj anđele“, „Staklena bašta“, „Gljive i gnojiva“)

dao bih stilizovanu biografiju ’Njegovanskog poroda’ koji pokušava da obnovi, naravno uzalud, napadačku violenciju i postolovne poduhvate svojih predaka, te završava na opruženičkoj klupi države, a možda i istorije.

Osim toga ovom bi opusu posvetio nekoliko drama koje su delom već napisane, a delom tek zamišljene ili samo komponovane:

„Knjiga sa jednim pečatom“, „Ključevi od noći“, „Maksimilijan Njegovan“, „Čovek u ljudskom obliku“, „Teodora“ (iz dramskog ciklusa „Njegovan-Turjaški“),

„Reakcionari“, „Na belom kamenu“, „Bastion Kraljice Natalije 7“ (iz ciklusa „Reakcionari“), „Svetkovina“, „Slučaj emigranta Ulisa Njegovana“ (iz ciklusa „Beograd 53“), „Obucite se u haljine bele i sačekajte“, „Uljez u svetlost“ (iz ciklusa „Plima i oseka“). (zb. deo Ovde)

3 comments:

Anonymous said...

Kao prvo, da vam pozelim vam ugodan dan, gdjo Ljiljana.

Evo vam nesto zaista frishko, sto je feljtonski pocelo izlaziti u "E-novinama" (web-casopis, koji uredjuje Petar Lukovic), a sto je -u dnevnickoj formi - napisano od strane Mirka Kovaca, i u cijim se zapisima spominje i vas suprug (a nas omiljeni knjizevnik) Borislav, a, kako je najavljeno u sadrzaju Mirkovog pisanja, o njemu ce sigurno jos biti rijeci.
Ta sjecanja ce izlaziti na donje postavljenim net-novinama u nastavcima, sto ce reci da ce se moci duze vremenski pratiti. Pa, rekoh sebi, sigurno bi vas moglo interesovati...

Drugo, ako vam osobni osjecaj za diskreciju to dozvoljava, jer se ipak radi o licnom prijatelju Vaseg supruga (vjerovatno i Vasem?), interesuje me sta je Borislav uistinu mislio o Mirku (i kao covjeku, i kao piscu), tj. da li su do kraja zivota vaseg supruga oni ostali prijatelji, i sta licno vi mislite o aktivnostima/angazmanu Mirka Kovaca u ove protekle dvije decenije (svakako teskog perioda za skoro sve stanovnike bivse Jugoislavije)?

Sa dubokim postovanjem,

Safet

Anonymous said...

Uh, oproistite, zaboravih link na obecane dnevnicke zap
ise g. Kovaca, te ih evo sada, naknadno:

http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=17900

Potom, slijedi i link na pocetnu, glavnu stranu "E-novina":

http://www.e-novine.com/

***

(published by Ljiljana Pekić) said...

Postovani gospodine Safete,
Veliko Vam hvala na poslatoj adresi. Nisam znala za taj web-casopis. Za sada sam procitala samo sta je objavljeno iz knjige Mirka Kovaca, a kada budem imala vremena procitacu i dalji nastavak kao i druge priloge.
O Mirku Kovacu ne bih zelela sada da Vam pisem, u svakom slucaju sve sto je u odlomku napisano veoma je korektno, sto se ne bi moglo reci o jednom clanku koji je Kovac pre nekoliko godina napisao u "Feralu" o Borislavu Pekicu. No kako i on sam kaze on pise ono sto oseca u danom trenutku, pa onda tako valjda i treba ceniti sve njegove napise.
Srdacno Vas pozdravljam.