Tuesday, July 03, 2007

Nagrada iz Fonda

Žiri za dodelu dve ravnopravne stipendije iz Fonda Borislav Pekić u sastavu: Ljiljana Pekić, Vladislava Gordić Petković, Predrag Palavestra (predsednik), Gojko Božović i Mileta Prodanović, na sastanku održanom 20. juna 2007. godine, doneo je jednoglasnu odluku o dobitnicima.

B.Pekic_London 74.Stipendija je ustanovljene pre petnaest godina kao stimulacija, autorima srednje i mlađe dobi. U skladu sa javno objavljenim propozicijama, na konkurs je u predviđenom roku stiglo ukupno 38 prijava, koje potvrđuju visok ugled stipendije i zanimanje autora za književni rad u svim oblastima kojima se bavio i Borislav Pekić.

Žiri je odlučio da književnu stipendiju Fonda Borislav Pekić za 2007. godinu ravnopravno dodeli:

Borivoju Adaševiću (rođen 1974) iz Požege, za sinopis romana “Krfska novela” i
Saši Obradoviću (rođen 1968) iz Haga (Holandija), za sinopsis romana “Vrt ljubavi”.

Stipendije su uručene dobitnicima na dan Pekićeve smrti 2. jula 2007. u Beogradskom dramskom pozorištu pred prepunom salom Pekićevih prijatelja i čitalaca, u 20.00 sati. Uvodnu reč je održao g. Nebojša Bradić, upravnik pozorišta koji je govorio o Borislavu Pekiću kao i vezi tog pozorišta sa njim. Momentano se daju sa velikim uspehom tri Pekićeva komada u Beogradskom dramskom pozorištu.

Posle obrazloženja koje su pročitali predsednik žirija g. Predrag Palavestra, g-đa Vladislava Gordić-Petković i g. Gojko Božović, besede su pročitali i dobitnici stipendije.

Na kraju je bio predstavljen od strane g. Gojka Božovića, urednika ovog broja, i novi 4. broj godišnjih “Anala” Fonda Borislav Pekić za 2007. godinu. U sadržaju ovog broja koji ima 395 stranica nalaze se sledeći prilozi:

IZ ZAOSTAVŠTINE
Borislav Pekić: “U traganju za Elevsinom ili Građenje Arga (Beleške o VII knjizi fantasmagorije “Zlatno runo” koje je priredila Ljiljana Pekić;

VREME REČI
Laslo Blašković: “Turnir grbavaca”

ČITANJA
Slobodan Vladušić: “Nepodnošljiva lakoća znakova. Sistemi znakova u Pekićevom “Hodočašću Arsenija Njegovana”
Vladislava Gordić-Petković: “Odvratna starost. Pekićev “Čaj u pet”.
Sabina Gjergel: “Problem ‘drugog’ /‘različitosti’ u prozi Borislava Pekića.
Maja Cvijetić: “Pekić i Orvel. “1999”-“1984”.

PEKIĆ I KOMENTARI
Bogdan Rakić: “Ja sam svojim ranim radovima hteo da udavim jednu revoluciju”: ‘oslobođenje i prve poratne godine, jesen 1944/ljeto 1946’.
Branko Lazarević: “Rat, revolucija, demokratija i umetnost” (Priredio Predrag Palavestra). Napomena uz raspravu “Rat, revolucija, demokratija i umetnost”.

KRITIKE
Damjana Mraović-O’Hare: “Pekićevi romani u Americi”.
Srđan Vučinić: “Pekić, dramski pisac (‘Borislav Pekić, Roboti i sablasti’, 2006).
Ivan Radosavljević: “Pekić i Biblija (‘Jasmina Ahmetagić: Antropopeja. Biblijski podtekst u Pekićevoj prozi, 2006’)

ARHIV
Veselin Marković: “Jasna i dosledna priča”.
Mića Vujičić: “Aerodrom ‘Borislav Pekić’.

BIBLIOGRAFIJA
Ljiljana Pekić i Milena Marković: “Bibliografija Borislava Pekića”.

HRONIKA
Olga Krasić-Marjanović: “Jedan ispunjem život”.

U foajeu Beogradskog dramskog pozorišta posetioci su mogli da vide i izložbu Biblioteke grada Beograda koja je bila povodom 15-godišnjice smrti Borislava Pekića pre nekoliko meseci izložena u biblioteci.

Posle svečanosti izvedena je prvo predstava “Razred” Matjaža Zupančića, a potom je priređen i koktel.

No comments: